Utvecklingen av skogsmaskiner

Komatsu Forest_

Det har hänt mycket inom skogsindustrin under den senare delen av 1900 talet och början på 2000 talet. Från att tidigare gjort allt för hand och brukat flottning för att frakta timret eller kört fram stockarna med häst genom skogen, till dagens effektiva och tidsparande maskiner och utvecklingen fortsätter hela tiden framåt.

På 60 talet hade skogsmaskinerna fortfarande inte en chans mot hästarna då det gällde gallring av skogen. De maskiner som fanns då var för stora och tunga för att klara den svåra terrängen vilket också innebar att de inte tog sig fram mellan träden och de markskador som uppstod kunde bli förödande för de träd som blev kvar. Dagens skogsbruk och skogsmaskiners konstruktion har förfinats allt eftersom för att minska påfrestningen på miljön och samtidigt bli effektivare och idag används mindre varianter av maskiner som klarar terrängen och passar till gallring.

Skogsbruket är en viktig industri för Sverige och den starka mekaniseringen är en av anledningarna till att det fortfarande är starkt på en internationell basis. En av anledningarna är bland annat datoriseringen av de maskiner som brukas i skogen, detta har pågått under flera år och man använder olika sätt att koppla ihop skogsmaskinerna som är ute i fält med skogsbolagens datorer för att optimera processen, detta görs med hjälp av GPS eller GIS.

Även naturen och miljön är i fokus. Det svenska forskningsinstitutet för skogsbruket (Skogsforsk) finansieras av staten och skogsnäringen och det satsas miljoner på att forska om hur man kan minska markskadorna genom både nyare teknik och en bättre planering.  Detta är en fråga som blir viktigare allt eftersom Sveriges klimat blir varmare och vintrarna kortare.

En del skogar skyddas från att brukas till virkesproduktion. Det handlar oftast om typer av natur, som inte är så vanliga. Ibland handlar det om utrotningshotade djur och växter som behöver skyddas, eller att det finns spår av tidigare kulturer som behöver bevaras. Vanliga skyddsformer är biotopskyddsområden, naturreservat och nationalparker. I de två senare finns de största arealerna av skyddad skog och de största hittar man inte otippat, i fjällvärlden.

Skogsbruket idag involverar fyra delar, plantering, röjning, gallring och avverkning. Dessa delar är de huvudsakliga skötselåtgärder som behöver vidtas under skogens omloppstid. Till alla dessa delar finns det idag skogsmaskiner lämpade för uppdraget. Inför en plantering kan det även behövas göras en markberedning, för att ge plantorna, den bästa förutsättningen.