Innan begagnatköp

Begagnat

När du köper en begagnad bil är det viktigt att du undersöker bilen innan du genomför ditt köp. Detta gäller egentligen allt i livet.

Vare sig du ska köpa en ny bil, väljer livskamrat eller letar efter en bra spelsajt på nätet så är det viktigt att hitta något som känns tryggt och bra  Därför har vi skapat en liten checklista som du kan använda dig av när du går och tittar på din eventuellt nya bil. Dessa punkter är sådana som du bör pricka av innan du sätter dig i bilen och provkör.

Karosseri

Till karosseri hör bland annat trösklar, golv, fönster och skärmar. Kontrollera så att trösklarna inte är rostiga och att de inte är reparerade med plast eller nitar. Detta undersöker du lättast med hjälp av en magnet, eftersom magneten endast fäster på stål. Golven kan du kolla genom att lyfta på mattorna. Titta efter rostangrepp. Om bilen har en vattenläcka kan det orsaka rost, dålig lukt och mögliga mattor. Vid skärmar, dörrar och under fönster kan du återigen ta hjälp av magneten. Kolla efter fuskreparationer. Titta dessutom på listerna vid bilens fönster och sidor. Verkar bilen vara omlackerad? Ta i så fall reda på varför och vem som lackerat den. En omlackering kan få bilen att se riktigt bra och fräsch ut vid köpet, trots att den inte är i så bra skick.

Invändigt

Det är mycket som behöver kollas inuti bilen. Tänk på att en bil som inte är välskött på insidan riskerar att även vara misskött på andra delar. Detta är frågor du bör få svar på under den invändiga undersökningen. Titta på taket, är det helt? Hur ser instrumentpanelen ut? Har den sprickor? Finns alla instrument och fungerar de? Hur ser sätena ut? Om de har överdragningsklädsel så ta en titt under den, eftersom de kan vara ett sätt att dölja skador och smuts. Hur ser mattorna ut? Är de mögliga eller smutsiga?

Motorn

Hur ser det ut i motorrummet? Är det smutsigt och oljigt? Då kan det betyda att bilen inte fått den underhållning den behöver. Ta en titt på batteriet – har den läckage eller oxiderade poler? Hur är det med kylaren och dess slangar? Dessa får inte läcka vatten. Hur ser vattnet ut i kylaren? Det bör vara någorlunda rent. Kolla också oljan genom att dra upp oljestickan. Den ska vara ren – inte svart eller grå.

Däcken

Kolla mönsterdjupet på däcken (http://www.michelin.se/dack/dackskola/dackvard/monsterdjup). För att bli godkända vid en besiktning bör vinterdäcken vara minst 3 millimeter där de är som mest slitna. Fråga även om sommardäck medföljer om du köper bilen med vinterdäck. Kolla också hur däcken är slitna. Det är inte bra om de är snett slitna. Ta även en titt på fälgarna och kontrollera att de inte har skador.