Säkerhet och bilen

Bilsäkerhet

Hur säker du är i trafiken beror självklart på hur snabbt du själv kör och hur bra du är på att hålla hastighetsgränserna, dock spelar så klart bilen också in då dagens bilar är mycket säkrare än för 10-15 år sedan. För att veta att du väljer en säker bil så bör den ha minst fyra, helst fem, stjärnor enligt tester utförda av Euro NCAP. (The European New Car Assessment Program) Bilen ska även ha ett särskilt whiplashskydd och antisladdsystem.

En krock i 60 km/h motsvarar ett fall från fjärde våningen och en krock  80 km/h ett fall från 8:e våningen så det är självklart att människokroppen tar stor skada vid en krock, redan vid låga hastigheter är det hög risk för allvarliga skador. Tidigare tänkte man ofta så att man skulle välja en mindre bil om man ville ha en miljöanpassad bil och en stor bil för att få en säker bil men idag är säkerhetsnivån i många mindre bilar likvärdig med de större varianterna. Chansen att komma levande ur en kollision ökar om du har en helt ny bil istället för en som är tio år gammal. Många tekniska förbättringar har skett när det kommer till bälten, antisladdsystem och krockkuddar.

Att dagens bilar är säkrare råder ingen tvekan om men det skiljer fortfarande mycket mellan tillverkare och modeller, därför är det alltid bra att kolla upp antalet stjärnor den bil man tänker köpa har fått av Euro NCAP. Euro NCAP består av olika myndigheter och organisationer i Europa och bland annat så ingår Trafikverket där. Deras bedömningar av säkerheten grundas på resultaten inom fyra områden; skydd av vuxna, skydd av barn, förarstödsystem och fotgängarskydd.