Ska bilen stå i garaget?

bil-garageport-öppnare

Traditionellt har vi svenskar haft bilen ute på sommaren, eftersom det helt enkelt är mer praktiskt. Däremot har vi som bor i områden med kalla vintrar haft bilen i garaget, främst för att få sitta i en varm och skön bil när vi ska åka någonstans, men också för att slippa sopa av snö och skrapa rutorna på morgonen, vilket alltid tar några extra dyrbara minuter när vi vill komma i tid till arbetet.

Det finns dock avvikande åsikter: En del gör istället tvärtom, eftersom de anser att det är avsevärt bättre för bilen att ha den utomhus på vintern och i skuggan inomhus på sommaren.

Men varför ha bilen ute på vintern och inne på sommaren?

Om du under vintern använder bilen varje dag så hinner sällan bilen torka innan den kommer ut i kylan igen. Dessutom hamnar smält snö och salt på garagegolvet, vilket skapar en fuktig miljö som allvarligt kan påskynda rostbildning. Om du istället låter bilen stå ute med motor- och kupévärmare från t ex Defa, så får du ändå en varm och skön bil men slipper rostbildning. Har du  en carport  så slipper du dessutom snöborstning och skrapning och får i princip samma fördelar som ett varmgarage men utan dess nackdelar.

Under sommaren är garaget den idealiska platsen för bilen, då det skyddar både mot solen men även de fläckbildningar som ibland regnet kan ge. Och inte behöver det vara besvärligt att stå i garage – med en garageportöppnare kan du även under kalla vinterdagar bekvämt sitta kvar i bilen och drar också ner den tid som du släpper ut värme ur garaget.