Bilsport – racing

racing

Bilsport har varit stort i världen länge. De största formerna är racing och rally. Internationellt så är det  Fédération Internationale de l’Automobile som håller i den globala motorsporten. Tittar man mer lokalt, till Sverige sett, så är det Svenska Bilsportförbundet som håller i tävlingsverksamhet och mycket annat inom bilsporter.

När man har ett genuint bilintresse kan det lätt kombineras med ens sportintresse. Bilsport är en växande, exploderande stor marknad med hängivna fans, mycket närvaro i teve och numera existerar det ett flertal sajter som ger dig tips vart du kan hitta de bästa oddsen på nästan vilken tävling som helst. Det två största bilsportsformerna är faktiskt ganska olika varandra. Den här sidan talar lite om olika racingsporter.

Inom racing är två av de största tävlingarna: isracing och GT-racing. Isracing är den enda sporten som kräver snö och is för att fungera. Bilarna kör i slutna banor med rallydubbade däck eller stålnabbar, beroende på tävling och tävlingsklass. Bilmodell är också beroende på klass: det går att använda rallycrossbilar inom denna sport.  GT-racing, där GT står för Gran Turismo och är ett litet missvisande namn eftersom GT stod i början för sportbilar som man inte tävlade med, utan som man kanske turistade med. De var gjord för att köras länge och snabbt så det fokuserar tävlingarna också på. GT-racing innebär bland 24-timmarsrace eller att köra väldigt långa sträckor.