Köpa begagnad bil

Begagnade bilar

Det är inte alla som har råd att köpa en sprillans ny bil när det är dags att byta bil. Men du behöver inte känna någon panik över det. Du behöver inte vänta på den där storvinsten på lotto eller stryktipset för att kunna köpa en ny bil. Det finns faktiskt massor av bra begagnade bilar till försäljning i Sverige och alla kan hitta något i deras prisklass. Det gäller bara att veta vad man bör tänka på vid köpet för att inte dra en nitlott. Nedan kan du läsa om ett par praktiska tips inför ditt bilköp.

Specificera ditt val. Fundera över vad du har för krav på bilen. Hur ser dina dagliga vanor och behov ut? Gör en liten analys och bestäm dig för vilken typ av modell du är ute efter.

Läs på. Läs på om olika bilar och studera utbudet samt priser. Gå igenom bilannonser i tidningar och på nätet så får du en idé om vilken prisklass den typ av bil du är ute efter ligger på.

Provkör bilen. När du väl hittat en bil som du kan tänka dig att köpa så är det dags för provkörning. Detta kan du göra hos en bilhandlare. Åk på en ordentlig tur och känn efter att allt känns bra. Ett tips är att inte ha på radion under provkörningen, då hör bättre du om bilen har några ovanliga ljud för sig.

Från vem bör man köpa bilen? Var öppen för både privatköp och köp av bilhandlare. Båda har sina fördelar. Ett köp från en bilhandlare är ett tryggt alternativ eftersom detta ofta inkluderar någon form av garanti. Vid ett privatköp får du istället fördelen att träffa den person som faktiskt kört bilen. Det senare alternativet bör dessutom vara aningen billigare. Undvik att köpa en bil från en privatperson som handlar med bilar ”som hobby”.

Undersök. Innan du gör ditt köp är det viktigt att undersöka både bil och ägare. Be om att få se ägarens legitimation vid privatköp och om du inte själv är så bilkunnig är det värt att ta den till en teststation för kontroll. Kolla även igenom serviceboken och kontrollera att alla servicebesök är gjorda vid rätt tidpunkt.

Avtal. När du väl bestämt dig för att köpa en bil och ni är överens om ett pris så är det dags att ingå i ett avtal. Avtalet kan antingen vara muntligt eller skriftligt, det viktiga är att båda parter är överens om villkoren. På Konsumentverkets hemsida  kan du ladda ner ett färdigt köpekontrakt för ”köp av personbil mellan privatpersoner”.