Intresse för större fordon

Lastbilar på väg

Har du ett brinnande intresse för större fordon och gillar att vara ute och köra? Då kan lastbilschaufför vara ett passande yrke för dig. Eftersom vi gillar allt som har med motorer och motormarknaden att göra tänkte vi här berätta lite mer om just lastbilen, vilken marknad som finns och hur du kan förverkliga din dröm om att bli lastbilschaufför.

Det fria arbetet, den öppna vägen samt att färdas långa sträckor och få se många platser brukar några av de anledningar som finns för varför en person valt att bli just lastbilschaufför. Lastbilsindustrin är en bransch som ständigt växer och är därför ett bra yrke att satsa på. Att få köra en lång och tung lastbil, sitta högt och se ner på vägen är för många väldigt lockande. Genom att ta lastbilskort har du klarat kravet för att bli lastbilschaufför och efter det finns det två vägar att gå, antingen att starta upp en ett eget bolag att köra för eller att ta anställning på något av de åkeri som redan finns.

Anställning vid åkeri

Att ta anställning på ett åkeri brukar vara ett bra val när man är ny i branschen. Du behöver då inte köpa lastbilen utan kör en av de lastbilar som åkeriet äger. Ett annat plus med detta är att du själv slipper att stå för underhåll och service av fordonet. Nackdelen med att ta anställning vid ett åkeri är att du då måste följa åkeriets regler och körningar. Du blir tilldelad jobb och får inte själv bestämma var och hur du vill köra. Du har även en fast lön från åkeriet vilket gör att du inte kan påverka din ekonomi något. Något som även är en fördel eftersom du i ett eget bolag måste dra in alla pengar själv, samt att stå för alla utgifter.  För att hitta jobb i trakterna där du bor är ett tips att kolla jobbannonserna på Blocket. Där läggs det kontinuerligt ut nya jobb och du har lätt att se vilka jobb som finns i landet. Förutom Blocket är Arbetsförmedlingen bra att kontakta för att höra dig för om aktuella jobb.

Eget bolag

Genom att starta upp ett eget bolag har du mer frihet och kan styra mer vilka jobb du vill ta och vilka sträckor du vill köra. Detta kan vara ett perfekt val för den som har ett par års yrkeserfarenhet och som fått lära sig om företagande i branschen hos det åkeri du arbetat för innan. Genom att vara egenföretagare kan du styra mer om du vill arbeta hektiskt under en period för att vara mer ledig under en annan.  Det du måste tänka på om du funderar över att starta upp en egen verksamhet är att räkna med alla utgifter som kommer i början. Du måste hitta lokal att förvara lastbilen och även införskaffa en lastbil. Kostnader som service och underhåll, bensin och försäkringar är också viktigt att ta med i beräkningen.

Det finns lite olika typer att lastbilar att välja bland och vilken det blir beror helt på vilka typer av gods du ska köra. På dafsweden.se ser du lite olika typer av lastbilar att köpa. Hos dem hittar du både begagnade och nya lastbilar i olika prisklasser. För att vara säker på vilken lastbil just du behöver kan det vara idé att kontakta en återförsäljare av lastbilar för att få hjälp att hitta rätt. På daf:s sida hittar du försäljare att ta kontakt med som kan guida dig till ett bra köp.