Köpa bil från annat EU-land

Funderar du på att köpa en bil utomlands? Då ska du först och främst veta att vid ett bilköp från ett annat land så gäller inte samma momsregler som gäller för andra varor.

EU Flagga

Reglerna grundar sig bland annat på om du köper en ny eller begagnad bil samt om du köper den från en bilhandlare eller direkt från ägaren. Om du vill läsa mer om detta och få specifik information om vilka regler som gäller för dig kan du ta en titt på EU:s momsregler.

Eftersom Sverige är medlem i EU har vi svenskar rätt att köpa bil från vilket EU-land som helst. Om du letar efter en billig bil kan du ta en titt på EU-kommissionens bilpris-rapport för att jämföra vad en viss bilmodell kostar i olika länder. När du köper en bil utomlands bör du även fundera på transporten. Ska du bogsera hem den, anlita ett transportföretag eller köra hem den själv? Om du tänkt köra hem den själv behöver du bland annat en giltig försäkring samt en tillfällig registreringsskylt.

Enligt lagen ska bilen du köper stämma överens med den beskrivning som säljaren ger, vara av tillfredställande kvalitet samt fungera korrekt. Är bilen begagnad så kräver dock inte lagen att den ska vara 100 % felfri. Om du väljer att köpa din bil från en privatperson så är det väldigt viktigt att du först tar reda på så mycket du kan om säljaren, såsom korrekta kontaktuppgifter. Vid privatköp gäller nämligen inte konsumentlagstiftningen.